Καθώς ακούμε να μας περιγράφουν διάφορα αρώματα και γεύσεις στο ποτήρι μας, είναι σύνηθες να μας γεννιούνται αρκετές απορίες γι’ αυτό. Αυτές οι απορίες λοιπόν, για εκείνους που δε γνωρίζουν την ολοκληρωμένη διαδικασία για το πως το σταφύλι μετατρέπεται σε οίνο είναι απολύτως λογικές. Η περιγραφή διάφορων αρωμάτων που αναβλύζουν σε ένα ποτήρι κρασί, όπως για παράδειγμα, τα αρώματα της φράουλας, του ανανά, του ροδάκινου και του μήλου, δεν γεννιούνται από την προσθήκη φρούτων στη διάρκεια της οινοποίησης, αλλά από την ίδια τους τη φλούδα!
Τα μυστικά του οινικού κόσμου μπορούν να σε εκπλήξουν ευχάριστα! Τα αρώματα και οι γεύσεις που κυριαρχούν μέσα σ’ ένα ποτήρι κρασί, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την ποικιλία του σταφυλιού και την μέθοδο οινοποίησης του. Ναι…ακριβώς έτσι. Όπως το διαβάσατε…
Τα αρώματα και οι γεύσεις προέρχονται κυρίως, από την ποικιλία του σταφυλιού. Δεν υπάρχει καμία ανάμειξη, με κανένα φρούτο ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Η κάθε ποικιλία βέβαια διαφέρει, ανάλογα τα χαρακτηριστικά της καθώς επίσης κάποιες από αυτές είναι περισσότερο και κάποιες άλλες λιγότερο αρωματικές. Μπορούν ωστόσο, να υποστηρίξουν μια μεγάλη και ιδιαίτερη γκάμα αρωμάτων και γεύσεων.
Η κάθε ποικιλία, αναλόγως την περιοχή, την θερμοκρασία, τον τρόπο οινοποίησης και την εδαφική ιδιαιτερότητα της, μπορεί να προσφέρει ποικίλες μυρωδιές και γεύσεις. Δεν μυρίζουμε σε όλα τα κρασιά τα ίδια αρώματα, ούτε εντοπίζουμε τα ίδια γευστικά στοιχεία στη στοματική μας κοιλότητα. Δεν γευόμαστε τις ίδιες γευστικές γουλιές σε κάθε κρασί.
Και θα ρωτήσει κάποιος εύλογα, -γιατί ωστόσο σε κάποια κρασιά εντοπίζουμε πιο βαριά αρώματα ενώ σε κάποια άλλα πιο κομψά και φινετσάτα-; Η απάντηση και πάλι θα κυμανθεί, γύρω από τις τεχνικές και μεθόδους της οινοποίησης του.
Δηλαδή η αρωματική του κομψότητα αλλά και η γευστική του πολυπλοκότητα, εξαρτάται από τον οινοπαραγωγό και τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει!
Όταν ένα κρασί θα γεννηθεί μέσα από μια ατσάλινη ανοξείδωτη δεξαμενή, τότε τα αρώματά του, θα παραμείνουν νεαρά και φρέσκα! Η ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή φροντίζει για την φρεσκάδα του αρώματος και εμποδίζει την εισβολή του οξυγόνου. Κρασιά με πιο βαριά αρώματα όπως είναι το ( μπαχάρι και το ξύλο) προέρχονται από το βαρέλι. Όσο πιο έντονο το άρωμα του ξύλου στο κρασί, τόσο μεγαλύτερη η επαφή του κρασιού με το ξύλο! Οι γεύσεις και τα αρώματα βέβαια ποικίλουν, όσο και τα παραδείγματά τους…
Τα αρωματικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα γευστικά, βοηθούν το κρασί να γίνει ένας από τους καλύτερους φίλους του φαγητού και αυτό γιατί οι γεύσεις και τα αρώματα, είναι πιθανόν να ταυτίζονται και να έρχονται σε μια γευστική ισορροπία μαζί του.
Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει με λίγη εξάσκηση τις ιδιαιτερότητες που κυριαρχούν μέσα σε ένα ποτήρι κρασί. Να αφεθεί ελεύθερος στις μυρωδιές του. Να του φέρουν στο νου, στιγμές και μνήμες που αποτελούν κομμάτια του παρελθόντος του. Το κρασί έχει τη τάση να σε ταξιδεύει με τα αρωματικά του και γευστικά του χαρακτηριστικά, αλλά και να γεννά καινοτόμες ιδέες και εικόνες.
Οι γεύσεις και τα αρώματα του κρασιού είναι τόσο αυθεντικές και ζωντανές, όσο και αυτό μέσα από την διαχρονική του αξία!