Ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή ή βαρέλι;

Η τεχνική της παραγωγής του κρασιού, χαρακτηρίζει και το γούστο και την επιλογή του οίνου που επιθυμούμε.

Διαβάστε Επίσης

Μοιραστείτε το:

Σίγουρα, το γούστο και οι γεύσεις μας διαφέρουν στην επιλογή του κρασιού. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες γευστικές και αρωματικές προτιμήσεις. Σε άλλους αρέσουν τα φινετσάτα φρουτώδη κρασιά ενώ σε κάποιους άλλους τα βαριά πολύπλοκα βαρελάτα. Ποιες τεχνικές όμως επιμελούνται σ’ έναν ελαφρύ και φινετσάτο οίνο σε αντίθεση με ένα πολύπλοκο αρωματικό και γευστικό κρασί από βαρέλι;

Κρασιά τα οποία η ζύμωση τους και η παλαίωση τους συνδέεται αποκλειστικά με την ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή θα προσφέρουν φρέσκα αρώματα, χρώματα και γεύσεις. Τα στοιχεία θα είναι ζωηρά στην μύτη και στο στόμα και θα παραμείνουν ‘’άθικτα’’ τα πρωταγωνιστικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας. Είτε γευστικά είτε αρωματικά. Η ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή, εμποδίζει την είσοδο του οξυγόνου στο κρασί μας. Οπότε το κρασί που προέρχεται από την συγκεκριμένη τεχνική οινοποίησης θα είναι τραγανό και δροσερό, φιλικότατο και εύκολο να καταναλωθεί.

Το βαρέλι είναι αυτό που χαρίζει πολυπλοκότητα στο κρασί. Αρώματα και γεύσεις που γεννιούνται από την παλαίωση του κρασιού είναι ιδιαίτερες και μοναδικές. Ο παράγοντας οξυγόνο, παίζει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό.

Το βαρέλι από την άλλη, επιτρέπει το οξυγόνο να χαρίσει την πολυπλοκότητα στο άρωμα, στο χρώμα αλλά και στις γεύσεις. Το οξυγόνο είναι καλός παράγοντας του βαρελιού και χαρίζει τα πολυποίκιλα στοιχεία του κρασιού κατά τη ζύμωση και την ωρίμανση του. Η στιβαρότητα και η διαχρονικότητα είναι δυο από τις πιο σημαντικές έννοιες, που καλύπτουν το κρασί που περνάει από βαρέλι. Οξυγόνο και βαρέλι βάζουν την δική τους πινελιά στον χαρακτήρα του οίνου.

Δυο τεχνικές οινοποίησης που χωρίζουν τις επιλογές μας σε δυο ομάδες, καθώς παράλληλα μας μαθαίνουν να ξεχωρίζουμε τα αρώματα, τι γεύσεις και τις προτιμήσεις μας, καλύτερα στο κρασί. Ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή και βαρέλι, βάζουν την δική τους ταυτότητα και σφραγίζουν την καινοτομία στον οινικό κόσμο!

Όποια και να είναι η τεχνική που θα ακολουθήσει ο κάθε οινοπαραγωγός εμείς ξέρουμε ότι το κρασί, θα δώσει το δικό του στίγμα και αυθορμητισμό στο ποτήρι μας, αφού με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, πάντα θα αποτελεί έμπνευση για τους ανθρώπους που ακολουθούν την γεύση του πιστά…