H αλήθεια είναι ότι σε ένα πιο εξειδικευμένο επίπεδο, για τους λάτρεις του οίνου, η απάντηση τείνει προς το ναι αλλά… το μυστικό σ’ αυτή την απάντηση είναι ότι το κρασί όσα χρόνια και αν περάσουν -μας διδάσκει καθημερινά-. Ωστόσο, γνωρίζουν τι δοκιμάζουν και αν υπάρχει κάτι επιπλέον που θα τους προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια στο κατάλογο, ή σε κάποιο ράφι αντίστοιχα, τότε θα θελήσουν να το γνωρίσουν ακόμη καλύτερα! Να γευτούν έως εκείνη την ώρα τα άγνωστα γευστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και να τα ανακαλύψουν γουλιά -γουλιά μέσα από το ποτήρι τους. Οπότε παρατηρούμε ότι η επιλογή του οίνου σε έναν οποιοδήποτε χώρο εστίασης και μη, από τη μια πλευρά, είναι καθαρά στοχευμένη με μια δόση εμπειρίας και από την άλλη, σκαλίζει ένα μεγάλο ποσοστό περιέργειας προς τον ατελείωτο οινικό κόσμο των αρωμάτων και των γεύσεων, στο κοινό που κοιτούν τον κατάλογο ή τα ράφια της κάβας, με αγωνία και -ανασφάλεια- προς το άγνωστο!
Το κρασί όμως δεν απευθύνεται μόνο στο εξειδικευμένο κοινό του. Το κρασί είναι ένα δώρο καθημερινότητας προς όλους. Η εξοικείωση και η γνωριμία μας μαζί του, θα δημιουργήσει σαφώς ένα πιο φιλικό κλίμα, το οποίο θα σπάσει την αμηχανία που μας συνδέει καθώς νιώθουμε ότι δεν το γνωρίζουμε αρκετά. Θα αποτελέσει μια σύσφιξη σχέσεων και μια νέα αρχή. Οι ονομασίες των ποικιλιών και οι ιδιαιτερότητες τους – τα χαρακτηριστικά τους καθώς και το wine – food pairing αντίστοιχα, με αρκετή υπομονή και επενδύοντας χρόνο και χώρο, οι άνθρωποι του οίνου αλλά και το εκπαιδευμένο δυναμικό σε οποιονδήποτε τομέα, θα αποτελέσουν (και αποτελούν ήδη) το επόμενο σκαλί της γνώσης. Το επόμενο σκαλοπάτι της εξοικείωσης μαζί του. Εξάλλου λίγα και απλά λόγια για την περιγραφή του οίνου πριν το δοκιμάσει ο καταναλωτής, αποτελούν το κλειδί της ευχαρίστησης για εκείνον. Γνωρίζοντας λοιπόν λίγα λεπτά πιο πριν τα γευστικά στοιχεία και τον χαρακτήρα του κρασιού, είναι πιο εύκολο για εκείνον να διαλέξει με απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση, το κρασί που θα τον ευχαριστήσει περισσότερο, βάση των γευστικών του προτιμήσεων. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, από την μια πλευρά, αποφεύγεται η αστοχία επιλογής ενώ παράλληλα γεννιέται σιγά- σιγά, η έλξη του καταναλωτή- πελάτη προς τον οινικό κόσμο και την οινική γνώση.
Το μεγάλο κενό βέβαια βρίσκεται στην ανασφάλεια που νιώθει ο οποιοσδήποτε απέναντι σε ένα προϊόν όπως το κρασί αλλά και στο φόβο, ότι θα κριθεί αυστηρά από το κοινό γύρω του. Το κρασί μας δίνει την δυνατότητα να το μάθουμε, να το γνωρίσουμε καλύτερα αλλά και να ασχοληθούμε μαζί του. Δεν αποτελεί σκληρό τιμωρό, που μαστιγώνει τους ημιμαθείς και αμαθείς με το ραβδί του θεού Διόνυσου. Απεναντίας, τους δίνει καθημερινά την ευκαιρία και το οινικό έδαφος μέσα από αρκετές επιλογές, να ξεπεραστούν τα ‘’ταμπού ’’ και η ντροπή, που προκαλεί η αμάθεια και η ημιμάθεια απέναντι στον οίνο και να γνωρίσουν το αληθινό του πρόσωπο με τις σωστές βάσεις. Η καλύτερη λύση λοιπόν για αρχή, απέναντι σε αυτόν τον τοίχο που υψώνεται και μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ανατολή της οινικής γνώσης, είναι πολύ απλή και εύκολη. Ξεκινώντας απλά, με μερικές ερωτήσεις γύρω από το περιβάλλον του!
Για όλες αυτές τις ονομασίες που μας φαίνονται άγνωστες και περίεργες στις ετικέτες των φιαλών ή οπουδήποτε αλλού τις εντοπίσουμε, για όλες τις απορίες που γεννιούνται απέναντι στο κρασί, για το χρώμα του, για την όψη του, για τα αρώματα του, για τις ποικιλίες του, για το πώς μπορεί να συνδυαστεί με ένα φαγητό, με ποιον τρόπο μπορούμε να το απολαύσουμε καλύτερα, τι θα ταίριαζε σε ένα γιορτινό τραπέζι αλλά και οτιδήποτε άλλο μας κεντρίζει το ενδιαφέρον…
Η προσπάθεια για να ξεκινήσουμε να γνωρίζουμε τι κρασί δοκιμάζουμε, θα πρέπει να είναι συλλογική. Να σταθούμε απέναντι σε ένα προϊόν που κάθε μέρα αντιλαμβανόμαστε, πόσα μυστικά ακόμα έχουμε να ανακαλύψουμε από έναν ζωντανό οργανισμό, που βάζει τη δική του σφραγίδα στις γεύσεις και στις προτιμήσεις μας! Τα πράγματα λοιπόν, θα γίνουν πιο απλά ξεκινώντας να ρωτάμε, σχετικά με τις απορίες μας. Ας ξεκινήσουμε…