Πολλά στοιχεία μαζί μπορούν να αποτελέσουν το σημείο κλειδί, για ένα κρασί με πολυπλοκότητα και χαρακτήρα. Ανακαλύπτοντας τη γεύση και το άρωμα ενός κρασιού ανακαλύπτουμε και την ταυτότητα του. Τα συγγενικά του στοιχεία και τους παράγοντες, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Οποιοδήποτε σταφύλι μπορεί να προσφέρει τη μοναδικότητα του…
Η ποικιλία του σταφυλιού, η κατάσταση του εδάφους, ο τόπος, οι συνθήκες και η θερμοκρασία, είναι κάποιοι εκ των παραγόντων, ιδιαίτεροι καθώς και απαραίτητοι, αφού θα καθορίσουν τον τελικό χαρακτήρα του κρασιού. Κάθε γουλιά του οίνου είναι και ένα -κομμάτι- που απολαμβάνουμε… συστήνοντας μας ταυτόχρονα την μοναδικότητά του.
Η γεύση του σταφυλιού, του χώματος, του εδάφους, τα αρώματα των λουλουδιών που βρίσκονται γύρω από το αμπέλι, η οξύτητα που καθορίζεται από την θερμοκρασία… είναι καταστάσεις και συνθήκες, που ξεχωρίζουν μια ποικιλία και χαρίζουν την ταυτότητα στο κρασί!
Οι φυσικοί και τεχνητοί παράγοντες, αποτελούν κύρια σημεία για την ταυτότητα του οίνου. Πολλές φορές, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία που γεννούν την ταυτότητα ενός κρασιού.
Το κρασί, έχει καταγωγή και κουλτούρα… Γνωρίζοντας ένα κρασί, ερχόμαστε σε επαφή με τον τόπο του και την κουλτούρα των ανθρώπων του. Τη φιλοσοφία τους γύρω από αυτό. Ανακαλύπτουμε λεπτομέρειες και μας χαρίζονται γνώσεις. Συζητήσεις που μπορούν να καλύψουν αλλά και να αναπτύξουν νέα θεματολογία, για την παραγωγή αλλά και όλα τα βήματα που συνεισφέρουν σε αυτό…
Μια γουλιά κρασί, είναι κάτι παραπάνω από μια γουλιά απόλαυσης…