Νερό και σταφύλι

Το νερό είναι το απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του σταφυλιού και για την διαμόρφωση του ποιοτικού του χαρακτήρα.

Διαβάστε Επίσης

Μοιραστείτε το:

Το νερό αποτελεί  βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σταφυλιού και τη φωτοσύνθεσή του. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση γι’ αυτό. Είναι το στοιχείο που χαρίζει ζωή  στο κλήμα. Η χρησιμότητά του είναι απαραίτητη στο αμπέλι, ώστε να εξασφαλίσουμε αργότερα ένα ευχάριστο και ποιοτικό κρασί. Η χρήση του όμως και η επιρροή του, παίζουν καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Το νερό θα έρθει σε επαφή με το αμπέλι, είτε από φυσικό παράγοντα (βροχή) είτε από τεχνητό (άρδευση). Μπορεί ακόμα να βρίσκεται και στο ίδιο το έδαφος!

Όπως ο ανθρώπινος οργανισμός πρέπει να καταναλώνει την απαραίτητη ποσότητα νερού που του αναλογεί, με τον ίδιο τρόπο ακριβώς, το νερό λειτουργεί για το αμπέλι. Θα πρέπει η ποσότητα του νερού να είναι η κατάλληλη και να μη γίνεται οποιαδήποτε υπέρβαση σε αυτό. Να του χαρίζουμε την ποσότητα που του χρειάζεται και του αναλογεί (η θερμοκρασία της περιοχής καθορίζει την απαραίτητη ποσότητα).

Η κατάλληλη χρήση του νερού θα διατηρήσει τα σάκχαρα στην πρέπουσα ποσότητα, θα διατηρήσει την ισορροπία που χρειάζεται το σταφύλι κατά την ανάπτυξή του, καθώς  δεν θα επηρεάσει τα αρωματικά και γευστικά του στοιχεία που θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ασφάλεια. Η υπερβολική χρήση και ποσότητα του νερού, θα φουσκώσει την ρόγα του σταφυλιού και αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά το σώμα, τα αρώματα και οι γεύσεις, του μελλοντικού μας κρασιού.

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το νερό κατά την ανάπτυξη του σταφυλιού αλλά και οι μέθοδοι και τα τεχνάσματα του εδάφους σε συνδυασμό, μπορούν να δημιουργήσουν ένα άκρως ποιοτικό κρασί.

Από την άλλη, ο κίνδυνος της ξηρασίας μπορεί να διακόψει την διαπνοή και αυτομάτως. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξη και η φωτοσύνθεση του κλήματος. Οι ρίζες αδυνατούν να απορροφήσουν το νερό και τα φύλλα  ξεραίνονται. Το σταφύλι μένει εκτεθειμένο και απροστάτευτο. Αντίστοιχα η υπερβολική ποσότητα του νερού, αποτελεί ακόμη ένα πρόβλημα για το σταφύλι. Εμποδίζει την ανάπτυξη των σακχάρων και το περιορίζει στα αρώματα και στις γεύσεις.

  Διαπνοή είναι η διαδικασία που το νερό από τις ρίζες, φτάνει στα φύλλα

Όταν στο αμπέλι θα προσφέρουμε την απαραίτητη ποσότητα νερού, ( σε συνδυασμό με την θερμοκρασία και την κατασκευή του εδάφους), τότε το κρασί μας θα αποτελείται από τα βασικά του αρωματικά και γευστικά στοιχεία. Η οποιαδήποτε υπερβολή θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα του κρασιού.

Το νερό είναι ένας παράγοντας που καθορίζει την υγεία και την κατάσταση του σταφυλιού μας. Μία δέσμευση, για την ομαλή ανάπτυξη και ποιότητα του.