Η ποικιλία Tempranillo ( μαύρο σταφύλι), είναι η κύρια ποικιλία της Ισπανίας. Έχει χοντρή φλούδα, η οξύτητάς της κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα και οι τανίνες της, σε γενικές γραμμές είναι μέτριες. Το χρώμα της συνήθως είναι πορφυρό. Τα αρώματα και οι γεύσεις που θα προσφέρει γενικότερα η συγκεκριμένη ποικιλία, ποικίλουν ανάλογα το πως θα την διαχειριστεί ο εκάστοτε οινοπαραγωγός.
Το συγκεκριμένο κρασί, είναι πλούσιο σε αρωματικά και γευστικά στοιχεία που κάποια εξ αυτών, διακρίνουμε ότι έχουν μαλακώσει με την πάροδο του χρόνου, ενώ κάποια άλλα έχουν κρατήσει σταθερά τη ζωντάνια τους. Αρώματα όπως μαύρα φρούτα ( βατόμουρο και δαμάσκηνο ) έχουν έναν πολύ πιο ώριμο χαρακτήρα στη μύτη. Κυριαρχεί επίσης η ντομάτα, το βύσσινο και μια ζωηρή νότα καφέ και σοκολάτας! Το ξύλο δηλώνει διακριτικά την παρουσία του και το μπαχάρι δεν περνάει απαρατήρητο. Η κατάσταση στην μύτη είναι υγιέστατη και καθαρή!
Στις γεύσεις η οξύτητα του είναι μέτρια, το ίδιο και οι τανίνες του. Το σώμα του είναι πλούσιο, ενώ μας ακολουθεί μια επίγευση διακριτική, με πρωταγωνιστικό ρόλο τη γεύση της σοκολάτας. Βατόμουρο, βύσσινο, μπαχάρι, ντομάτα είναι τα επόμενα γευστικά χαρακτηριστικά που ακολουθούν πιστά σε μια σειρά, η οποία αφήνει την επίγευση του ξύλου.
Ένα κρασί το οποίο μπορεί να συνοδευτεί με φαγητά όπως το κρέας στη γάστρα αλλά και στην σχάρα με την παρουσία των μπαχαριών. Η επιλογή είναι δική σας ! Καλή απόλαυση…