Οι αισθήσεις μας στο κρασί !

Διαβάστε Επίσης

Μοιραστείτε το:

Τι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυνατό σύμμαχο ώστε να οικειοποιηθούμε ένα νέο κρασί; Μα οι αισθήσεις μας φυσικά. Οι αισθήσεις μας είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την μεγάλη θύρα, ανοίγοντας τον δρόμο θριαμβευτικά στην απόλαυση της νέας οινικής γνωριμίας μας. Στη διαδικασία της γευσιγνωσίας του οίνου, όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται εξίσου και αποτελούν ένα σοβαρό κρίκο αλληλεπίδρασης.

Με την όραση μας, μπορούμε να διακρίνουμε την διαύγεια, το χρώμα και την ένταση του κρασιού που βρίσκεται στο ποτήρι μας. Είναι ο πρώτος πυλώνας και το εναρκτήριο οινικό λάκτισμα.  Το χρώμα του κρασιού, οφείλεται στις χρωστικές ουσίες που περιέχει, οι οποίες χτίζουν την αποικία τους στην φλούδα του σταφυλιού κατά την ανάπτυξή του. Τα ανοιχτά χρώματα κυρίως, όπως το ανοιχτό πράσινο, κίτρινο και χρυσαφί με ανταύγειες  ανοιχτόχρωμες, οπτικά δηλώνουν την φρεσκάδα και την νεαρή ηλικία του κρασιού. Σε σχέση με τα σκουρόχρωμα, όπου στο ποτήρι μας προδίδουν την χρήση του βαρελιού και την αγάπη τους προς την ωρίμανση. Έτσι, εκ πρώτης όψεως, μπορούμε να διακρίνουμε την καθαρότητα του, το χρώμα του, αλλά και να ποντάρουμε στα στατιστικά της φρεσκάδας και της νεότητας του.

Στη συνέχεια, η σκυτάλη παραδίδεται στην όσφρηση. Ένα σημείο εξαιρετικά ιδιαίτερο στη γευσιγνωσία μας. Εκεί, όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε και να τολμήσουμε να περιγράψουμε τα αρωματικά μυστικά του. Αρώματα βέβαια που ποικίλουν από ποικιλία σε ποικιλία αλλά και στις τεχνικές οινοποίησης του οίνου. Τα φρέσκα αρώματα  ανακαλύπτονται αμέσως λόγω του ζωηρού και φινετσάτου ταπεραμέντο τους, καθώς περήφανα δηλώνουν την παρουσία φρούτων και ανθών, σε αντίθεση με τα βαριά αρώματα του ξύλου, που εμπλουτίζονται από το βαρέλι, με τις νότες των μπαχαρικών και του βουτύρου να συμπρωταγωνιστούν.

( Η γευσιγνωσία ωστόσο, απαιτεί καθαρό χώρο και χρόνο, αφιερώνοντας την, όλη σου την προσοχή)

Κλείνοντας, το τελευταίο σκαλοπάτι για την ολοκλήρωση της διαδρομής ονομάζεται γεύση. Η τελευταία στάση μας προϊδεάζει να γευτούμε το κρασί και να αισθανθούμε την οξύτητά του, το σώμα του, τις τανίνες του ( στα κόκκινα) την επίγευση του, το αλκοόλ του αλλά και τα υπόλοιπα γευστικά του χαρακτηριστικά, που σίγουρα θα σχετίζονται με εκείνα τα οποία φιλοξένησαν τα ρουθούνια μας στην προηγούμενη διαδικασία.

Η γευσιγνωσία αποτελεί κομμάτι της τέχνης και της επιστήμης παράλληλα. Και γιατί αυτό; Γιατί, μπορεί με επιστημονικό τρόπο να σου παραχωρήσει όλα τα υπαρκτά στοιχεία του κρασιού που βρίσκονται στο ποτήρι με αποδείξεις και της τέχνης, γιατί μόνο η φαντασία και η έμπνευση γεννούν αρώματα, χρώματα, γεύση και…κρασί!