Το μυστικό που έπαψε να είναι μυστικό πλέον είναι το εξής! Χρειάζεται φαντασία στη γεύση αλλά και στην επιλογή των πιάτων- συνοδευτικών. Έτσι, καθαυτό τον τρόπο, δημιουργούμε ένα πιάτο, με τις σωστές επιλογές στο φαγητό μας και το κρασί, αποτελεί έναν δίαυλο ισορροπίας αλλά και ανταλλαγής. Το μέτρο, που θα καθορίσει και θα εξυψώσει την γευστική συμπεριφορά στη στοματική μας κοιλότητα. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε λοιπόν, δεν είναι άλλο, παρά να εναρμονιστούν οι γεύσεις των συνοδευτικών μας πιάτων, με το κρασί που έχουμε επιλέξει! Η συνύπαρξη τους, χωρίς να αλλοιώσει τις γευστικές επιλογές μας, ή να καλύψει η μια την άλλη, αποτελεί το γαστρονομικό επίτευγμά μας.
Οι θαλασσινοί μεζέδες, αποτελούν για πολλούς από εμάς, τις πρώτες επιλογές σ’ ένα συνοδευτικό πιάτο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ωστόσο, ότι το αλμυρό στοιχείο, ταιριάζει απόλυτα και ολοκληρωτικά με τις υψηλές οξύτητες ενός κρασιού. Οι αντζούγιες, το σκουμπρί και ο γαύρος μεσογείου, προσφέρουν μια ένταση στο στόμα μας, καθώς αυτό γίνεται αντιληπτό από τις πρώτες κιόλας πιρουνιές, χωρίς καμιά αμφιβολία. Η γαρίδα με την κόκκινη πιπεριά και η γαρίδα με σάλτσα κάρυ από την άλλη, επιφέρουν, μια διαφορετική, λίγο πιο ιδιαίτερη νότα στον ουρανίσκο μας. Να προσθέσω σ’ αυτό το σημείο, ότι είναι δύσκολο να αναλυθεί μόνο, με το γραπτό λόγο, αυτό που γεύτηκα εγώ! Θα χρειαστεί επίσης και από εσάς, παραπάνω φαντασία. Βάλτε περισσότερο φαντασία λοιπόν και συνδυάστε ( χωρίς να σας τρέξουν τα σάλια), την αίσθηση της γαρίδας με την επάλειψη της σάλτσας κάρυ, προσθέτοντας παράλληλα τη νοστιμιά και το άρωμα της κόκκινης πιπεριάς. Σαφώς και γευόμαστε ένα συνδυασμό αλμυρό, με γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση και ελαφρώς πικάντικο. Πολύ πιο πλούσιο από το γαύρο, το σκουμπρί και τις αντζούγιες, χωρίς να τα υποτιμήσουμε ωστόσο. Αυτά ανήκουν σε μια πιο φινετσάτη γαστρονομική οικογένεια!
Από την άλλη, σ’ ένα τέτοιο πάντρεμα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η γεύση της ελιάς. Και όχι μίας ελιάς σαν όλες τις άλλες, αλλά μιας πατητής ελιάς Θεσσαλίας, που παράγεται με τον παραδοσιακό της τρόπο! Πολύ πιο έντονη και πολύ πιο ζωηρή στη γεύση της. Η γεμιστή πιπεριά, μας προσφέρει την αίσθηση του αλμυρού σε συνδυασμό με τη λιπαρότητά της. Η μελιτζανοσαλάτα, με σκόρδο και καρύδι, το διακριτικό της σώμα καθώς τα χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί, με άνηθο, λεμόνι και μαϊντανό, ενισχύσουν το πράσινο στοιχείο του συνοδευτικού μας πιάτου, προσθέτοντας παράλληλα, την πινελιά και την επίγευση των εσπεριδοειδών. Με το χούμους στο τέλος, σε ρόλο διαιτητή, να ισορροπεί και να ξεκουράζει, τη στοματική μας κοιλότητα.
Το Sauvignon blanc ktima karipidi, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή, σε μια γευστική αντιστοιχία όπως αυτή! Η υψηλή του οξύτητα, η λεμονάτη του επίγευση, τα πράσινα γευστικά χαρακτηριστικά του και τα εσπεριδοειδή του αρώματα, συνοδεύουν και αποτελούν παράλληλα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ”ρυθμιστή”, σ’ ένα τραπέζι που μόλις δοκιμάσαμε όλα τα πιάτα του! Με έντονες, αλμυρές και ζωηρές γεύσεις!
Δώστε ρεπό στη φαντασία σας λοιπόν, στρώστε το τραπέζι σας και… μην χάνετε άλλο χρόνο! Καλή σας απόλαυση…
ARESKO ΕΚΛΕΚΤΟΠΩΛΕΙΟΝ
ΑΝΘΙΜΟΥ ΓΑΖΗ 6
2410- 257899