Η τελική τιμή στο κρασί

Διαβάστε Επίσης

Portrait of an elderly man buying a wine at the grocery store
Μοιραστείτε το:

Με την ολοκλήρωση του τρύγου, το σταφύλι προχωράει στη τελική διαδικασία προς την υλοποίηση του κρασιού. Αφού τεθούν σε εφαρμογή όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και οι τεχνικές υλοποίησης του εκάστοτε οινοπαραγωγού, οι διαδικασίες που θα αποτελέσουν τον επίλογο της εμφιάλωσης, είναι συγκεκριμένες. Από το χρονικό σημείο αυτό και έπειτα, το προϊόν είναι στη διάθεση της αγοράς εφόσον προηγήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ένα κομβικό κομμάτι για την ισορροπία του κρασιού στην αρένα της αγοράς είναι η διασταύρωση τιμής και ποιότητας. Η ”value for money” ετικέτα στον οινικό κόσμο ίσως αποτελεί την άριστη αρμονία μεταξύ τιμής και γεύσης. Για τον καταναλωτή η επιλογή μιας φιάλης που αντιπροσωπεύει τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ιδιαίτερα ευχάριστο «δώρο».

Η Ποιότητα της γεύσης ωστόσο, οφείλεται στην εκάστοτε ποικιλία και την επεξεργασία της. Την επιλογή της να ωριμάσει σε ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή ή σε βαρέλι. Την φροντίδα των αμπελώνων όλη τη χρονιά αλλά και την «εκτίμηση» του οινοπαραγωγού.

Από την άλλη πλευρά, η τιμή του κρασιού καθορίζεται από ποικίλους παράγοντες. Το έδαφος, οι καιρικές συνθήκες, το κλίμα και οι απρόβλεπτες φυσικές καταστροφές  έχουν τη συμμετοχή τους σε αυτό. Ειδικότερα, το κόστος του εργατικού δυναμικού και του εξειδικευμένου εξοπλισμού καθιστά την καλλιέργεια των οίνων σε απόκρημνες πλαγιές ακριβότερη από την καλλιέργεια σε πεδινές περιοχές, γεγονός που αντανακλάται στη τιμή του κρασιού.

Επίσης, οι ετικέτες, τα καψύλια, οι φελλοί, τα βαρέλια ( γαλλικά/ αμερικάνικα) και οι φιάλες, συνδράμουν στα παραπάνω έξοδα του οινοποιείου. Είναι πιθανό το κόστος ανά φιάλη στα οινοποιεία να είναι υψηλότερο από εκείνο των μεγαλοπαραγωγών και η διαφορά αυτή να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζουν τις τιμές τους.

Όπως τα διαμάντια κατηγοριοποιούνται με βάση τα καράτια, έτσι και το κρασί, ταξινομείται με βάση το έτος και τη χρονιά.  Κατά τη διάρκεια της παλαίωσης, το κρασί αποκτά μεγαλύτερη αξία. Η ποιότητα και το κόστος ενός τελικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε παράγοντες όπως ο τύπος του ξύλου που χρησιμοποιήθηκε κατά την ωρίμανση και την παλαίωση και ο τόπος συγκομιδής του.

Η ορολογία ”value for money” που αντιπροσωπεύει την ισορροπία τιμής και ποιότητας στον οινικό κόσμο αλλά και στην επιλογή των καταναλωτών, αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς για το εκάστοτε οινοποιείο αλλά και το marketing που θα ακολουθήσει.