Καθημερινές απορίες για το κρασί

Διαβάστε Επίσης

Pouring red wine into the glass against rustic dark wooden background
Μοιραστείτε το:

 Για να δροσίσουμε το ποτήρι μας είναι εφικτό να προσθέσουμε παγωμένο νερό;

Όπως και με τα παγάκια έτσι και το νερό, προκαλεί αλλοίωση στα χαρακτηριστικά του κρασιού. Τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε ποικιλίας θα επηρεαστούν αρνητικά. Το  νερό αποτελεί έναν ισοπεδωτικό παράγοντα όσον αφορά τη δομή του κρασιού και τα οινικά στοιχεία χάνουν την ταυτότητά τους. Οτιδήποτε προσθέτουμε στο ποτήρι επηρεάζει την αυθεντικότητα του κρασιού. Ωστόσο, αυτή η εκδοχή αποτελεί την “επιστημονική” προσέγγιση. Όλα είναι θέμα αρεσκείας και επιθυμιών! Το θέμα είναι να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στο προϊόν.

Θεωρητικά όλα τα ερυθρά κρασιά δεν θα έπρεπε να έχουν το ίδιο χρώμα; Το ίδιο παρατηρείται και με τα λευκά και με τα ροζέ.

Οι κατηγορίες των κρασιών είναι τρεις. Είναι το λευκό το ροζέ και το κόκκινο. Από εκεί και πέρα το χρώμα εξαρτάται από την ποικιλία αλλά και από τον τρόπο οινοποίησης. Δεν παρέχουν όλες οι ερυθρές ποικιλίες το ίδιο χρώμα, ούτε οι λευκές. Κατά την παλαίωση των ερυθρών το χρώμα τους έχει την τάση να ανοίγει ενώ στο λευκό κρασί να σκουραίνει. Το κάθε κρασί μπορεί να έχει  τόσο «ανοιχτόχρωμο» ή «σκουρόχρωμο» επίπεδο όσο το  επιτρέπει η ποικιλία του και η τεχνική οινοποίησης του. Το ίδιο ισχύει και με το ροζέ! Τα χρώματα στο κρασί καθορίζουν την κατηγορία του ανεξάρτητα από τη δυναμική και την ένταση του χρώματός του.

Κατά το άνοιγμα της φιάλης, εάν ο φελλός σπάσει, μπορούμε να ρίξουμε το άλλο του μισό μέσα στη φιάλη και να συνεχίσουμε να σερβίρουμε;

Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  να γίνει κάτι τέτοιο. Όταν σπάσει ένας φελλός εάν δεν αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανοίξουμε τη φιάλη χωρίς να επηρεαστεί το εσωτερικό της, σερβίρουμε ή ανοίγουμε μια καινούργια. Όσο περίεργη και να φάνηκε η συγκεκριμένη ερώτηση ωστόσο, ανήκει στην καθημερινότητα! Να μη σου τύχει… ή να μην είσαι θεατής σε κάτι τέτοιο!

Μπορούμε να αναμείξουμε σ’ ένα ποτήρι κρασί δυο διαφορετικές ποικιλίες της ίδιας κατηγορίας; Δύο λευκές για παράδειγμα από ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή;

Θα πρέπει να δοκιμάζουμε τα blends όπως τα έχει διαλέξει ο εκάστοτε οινοπαραγωγός στη φιάλη του. Δεν φτιάχνουμε cocktails. Πίνουμε κρασί!

Όλα τα κρασιά χρειάζονται καράφα; Και που βοηθάει η χρήση της; 

Η χρήση της καράφας είναι για συγκεκριμένους λόγους. Συνήθως την καράφα τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε από τα παλαιωμένα κρασιά  και τα «στριφνά» να μαλακώσουμε τις τανίνες τους και να ελευθερώσουμε μ’ έναν πιο ασφαλή τρόπο τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά τους. Στην ουσία η καράφα προσφέρει στο παλαιωμένο κρασί τη ζωντάνια που του αναλογεί. Επομένως η συγκεκριμένη δεν συνάδει για την χρήση όλων των κρασιών και κυρίως των φρέσκων.

Μπορούμε να πιούμε κρασί σε οποιοδήποτε ποτήρι διαλέξουμε;

Εάν μας αρέσει κάποιο συγκεκριμένο ποτήρι και καθ’ αυτό τον τρόπο το ευχαριστιόμαστε περισσότερο, τότε μπορούμε να διαλέξουμε ένα ποτήρι της αρεσκείας μας καθώς απολαμβάνουμε τη ταινία μας στον καναπέ. Ωστόσο το κρασί πρέπει να σερβίρετε στα συγκεκριμένα ποτήρια του, ώστε να διατηρεί σωστά και ασφαλή τα στοιχεία και τον χαρακτήρα του.

Πόσες μέρες μπορεί να αντέξει ανοιχτή μια φιάλη κρασί;

Αν για παράδειγμα ξεχάσουμε το βράδυ τη φιάλη ανοιχτή στον πάγκο της κουζίνας, το πρωί θα αντιληφθούμε τη ζημιά που έχει γίνει στα αρώματα και στη γεύση. Δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ χρόνος σ’ αυτό. Όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε φτάσει σε κορεσμό, είναι προτιμότερο να κλείνουμε τη φιάλη μας σωστά και να τη τοποθετούμε στο ψυγείο ή στον συντηρητή. Το  κρασί είναι ζωντανός οργανισμός. Η οξείδωση το σκοτώνει.

Υπάρχουν τανίνες στα λευκά κρασιά;

Οι τανίνες κυριαρχούν αποκλειστικά στα ερυθρά κρασιά και αυτό γιατί στα κόκκινα, η ερυθρά οινοποίηση γίνεται συνδυαστικά με τα στέμφυλα. Δηλαδή με τις φλούδες του σταφυλιού και αυτό γιατί στις φλούδες βρίσκονται τα αρώματα, οι τανίνες και το χρώμα. Ως γευστικό χαρακτηριστικό, τις τανίνες τις αισθανόμαστε με το «μούδιασμα» των ούλων.

Γιατί συνήθως ακούμε πως ένα κρασί είναι «ξινό» στη γεύση του, ενώ είναι υγιές στην όψη του και στα αρώματα του;»

Γιατί το «ξινό» το παρουσιάζουν με την αίσθηση που έχει το ξηρό με υψηλή οξύτητα. Εννοούν ότι είναι «ξηρό», αλλά πολλές φορές η υψηλή οξύτητα τους δίνει αυτή την αίσθηση. Η σωστή ορολογία είναι η λέξη «ξηρό». Άλλο ξινό λοιπόν και άλλο ξηρό.

Πως μυρίζει η οξύτητα;

Η οξύτητα είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του κρασιού το οποίο δεν μπορούμε να το μυρίσουμε. Την οξύτητα τη διαισθανόμαστε στους στοματικούς μας κάλυκες. Δεν αποτελεί αρωματικό στοιχείο. Η οξύτητα παίζει κυρίαρχο ρόλο στη φρεσκάδα του κρασιού και καθορίζεται από την ποικιλία του σταφυλιού αλλά και από τις τεχνικές οινοποίησης του εκάστοτε οινοπαραγωγού.

Πως μπορούμε να προστατέψουμε τις φιάλες του κρασιού; 

Φροντίζουμε να τις τοποθετήσουμε σε δροσερό μέρος και κάθετα όσον αφορά τα κόκκινα κρασιά. Τα λευκά σε κάποιον συντηρητή αλλά και σε δροσερές θερμοκρασίες (το ίδιο κάθετα). Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και τους ζεστούς χώρους.