Euro-οίνος… Ιταλία- Γαλλία (Στα πέναλτι κερδίζουν πάντα οι Ιταλοί)

Διαβάστε Επίσης

Μοιραστείτε το:

Αφού το φετινό καλοκαίρι το απαιτεί, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να μιλήσουμε για φαβορί. Και συγκεκριμένα για οινικά φαβορί. Τη σκυτάλη λοιπόν, την παραδίδουμε ανάμεσα σε δυο κορυφαίες οινικές ομάδες. Η σέντρα στο Ιταλία – Γαλλία αποτελεί ένα διαχρονικό οινικό πέρασμα ανά τους αιώνες. Έχοντας από τη μια τους  Γάλλους, τους πρώτους διδάξαντες στα οινικά μονοπάτια και τους Ιταλούς, τους μαέστρους της φινέτσας στο χώρο της «οινογαστρονομίας».

Δυο χώρες με εύπορες οινικές περιοχές, αμπελοτόπια με τη δική τους ταυτότητα, οινοπαραγωγούς που πρωτοστατούν στις τεχνικές οινοποίησης και καιρικές συνθήκες που ποικίλουν. Με πολυσύνθετα εδάφη, αέρηδες, θάλασσες και ποτάμια να τις αγκαλιάζουν και ιδιαιτερότητες στο στυλ των κρασιών τους ικανές να κερδίσουν έναν μεγάλο όγκο φανατικών οπαδών. Εξάλλου αυτό το έχουν αποδείξει! Τα μπλοκάκια μας είναι γεμάτα από «Ιταλογγαλικές» ετικέτες.

Για τους Ιταλούς οι περιοχές και οι ποικιλίες που αποτελούν το βαρύ πυροβολικό βρίσκονται παντού. Είναι διάσπαρτες σε κάθε γωνία της Ιταλίας στον οινικό της χάρτη. Η κάθε περιοχή και ποικιλία είναι ικανή να κερδίσει τη θέση της στη βασική ενδεκάδα. Η Τοσκάνη φορά το περιβραχιόνιο και ακολουθούν οι υπόλοιπες όπως, το Alto Adige, το Veneto, το  Piemonte, το Barolo, το  Barbaresco,το  Chianti, η Valpolicela, η Puglia, το Montepulciano και κάτω από τα δοκάρια το  Montalcino. Μέσα σ’ ένα ποτήρι κρασί λοιπόν, γυροφέρνουν και κυριαρχούν αρώματα και γεύσεις που συνδυάζουν το κάθε στυλ ξεχωριστά. Η κάθε περιοχή  προσφέρει τη δική της ταυτότητα στο χρώμα, στις ταννίνες, στην επίγευση καθώς η κάθε ποικιλία της θα το αποδείξει με τη δική της τεχνική. Φρέσκα η παλαιωμένα η κάθε ετικέτα με την υπογραφή του εκάστοτε «capitano» θα ελέγξει το κέντρο από τα πρώτα λεπτά και θα περάσει στην επίθεση. Η Corvina, το Pinot Grigio, το σταφύλι Garganega, το Nebbiolo, τo Sangiovese, το primitivo και το negroamaro είναι από τις βασικές ποικιλίες που διαθέτουν οι ιταλοί τεχνίτες στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης γευστικής παλέτας  με την υπογραφή των Nerazzurri.

Από την άλλη πλευρά οι «Πετεινοί» έχουν στήσει τη δική τους ενδεκάδα. Η Βουργουνδία φορά το περιβραχιόνιο και ακολουθεί ο Λίγηρας, ο Βόρειος Ροδανός, ο Νότιος Ροδανός, η Αλσατία, το Beaujolais, το Chablis, η Προβηγκία, το Chateauneuf-du-Pape και ολοκληρώνει με την περιοχή του Μπορντό στα μετόπισθεν. Περιοχές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με τα χρυσά γράμματα της οινικής δόξας και συνεχίζουν ακλόνητες τη γευστική τους επέκταση στους ουρανίσκους μας. Κρασιά που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην αρένα της αγοράς και όπου όλοι είχαμε την ακλόνητη επιθυμία να τα απολαύσουμε. Μέχρι να διαπιστώσουμε ό,τι ποτέ δεν είναι αργά στο να μας  μετατρέψουν σε άπληστους οινικούς φιλάθλους.

Κατοχή της μπάλας λοιπόν στο κέντρο με τις περιοχές και τα χωριά της Γαλλίας να διατηρούν το δικό τους στυλ. Εδάφη που γεννάνε ποικιλίες ταιριαστές για κάθε οινολάτρη και αμπελοτόπια με βαθμίδες που ταξινομούν την ποιοτική υπόσταση των κρασιών. Καινοτόμοι οινοπαραγωγοί που τολμούν και καιρικές συνθήκες που εφάπτονται στην κάθε εποχή. Το Grenache, Cabernet Sauvignon, το Petit Verdot, το Cabernet Franc, η ποικιλία Tannat, το Chardonnay, το Pinot Noir, αποτελούν τα φανερά χαρτιά των «Πετεινών» ώστε να κερδίσουν το παιχνίδι χωρίς παράταση.

Ωστόσο η Ιταλία αποτελεί μια χώρα που οι οινικοί της πυλώνες έχουν τις ρίζες τους από τον παλαιό κόσμο. Όσο βαστούν δηλαδή και εκείνοι της Γαλλίας. Δυο χώρες με μια ιστορία αιώνων που έδωσαν πολλά στις υπόλοιπες. Η κουλτούρα τους και οι τεχνικές οινοποίησης τους δείχνουν την καινοτομία αλλά και τη φαντασία που επένδυσαν Ιταλοί και Γάλλοι ώστε να επεξεργαστούν και να αναπτύξουν τη δομή και την οινική ιδέα πολλά χρόνια πριν.

Μόνο σεβασμό θα μπορούσαμε να δείξουμε σ’ αυτούς τους δυο οινικούς τιτάνες στο Πάνθεων των ποικιλιών. Από την άλλη και οι δυο χώρες εκτός το κοινό που διασφαλίζουν εκ των Έσω στα δικά τους οινικά σύνορα, έχουν εκατομμύρια οινικούς φιλάθλους να τους ακολουθούν πιστά και εκτός συνόρων.

Ο καθένας γνωρίζει που ανήκει οινικά ανάμεσα στις δυο. Από την άλλη ο δικός μου ουρανίσκος ισχυρίζεται πως στα πέναλτι κερδίζουν πάντα οι Ιταλοί.

(Και ας είναι φαβορί οι Γάλλοι)!