Σαφώς και ο τίτλος παραπέμπει σε οινικούς προορισμούς, σε μακρινά αμπελοτόπια της Ευρώπης, της Αργεντινής, της Χιλής, της Ελλάδας και οπουδήποτε αλλού ενδιάμεσα στον παλαιό και στον νέο οινικό κόσμο. Σε οινοπαραγωγούς που πρωτοπορούν με τις τεχνικές οινοποίησής τους, σε αληθινούς θρύλους του κρασιού που διαβάζουμε ανελλιπώς τα οινικά τους άρθρα και περιμένουμε αγωνιωδώς τα επόμενα. Σε τουριστικές οινικές περιοχές όπου μια γευσιγνωσία σε αυτά τα μέρη, αποτελεί για όλους εμάς μια ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής. Ή έναν προσωπικό στόχο.
Ωστόσο, ένα wine tour δεν περιορίζεται στην οινική γκάμα των επιλογών μας. Σαφώς και ένα αμπελοτόπι της Τοσκάνης είναι ένας ιερός οινικός χώρος για όλους τους λάτρες και φανατικούς του οίνου αλλά… εάν οι συνθήκες δεν το απαιτούν τότε το ράφι μιας πλούσιας κάβας είναι η πιο εύκολη λύση. Όχι φτωχή! Εύκολη! Εύκολη και γρήγορη αφού με την επιλογή ενός Sangiovese έχουμε αποβιβαστεί ήδη στην Τοσκάνη. Και εφόσον η αντίστοιχη κάβα διαθέτει κρασιά από κάθε γωνία της γης, τότε ο καθένας μας, μπορεί να ετοιμάζεται για το δικό του οινικό ταξίδι. Οι επιλογές άλλωστε ποικίλουν.
Όσο και αν λείπουν τα γεμάτα πλατό με τα τυριά και το prosciutto (αναμφισβήτητα αυτό από μόνο του αποτελεί ένα γευστικό πλήγμα) μπορούμε να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να το ξεπεράσουμε φτιάχνοντας τα δικά μας πλατό με τη δίκη μας φαντασία! Ίσως αυτό αποτελεί ατράνταχτα ένα στοιχείο παρηγοριάς που μας οδηγεί στο να φτιάξουμε τις δικές μας εικόνες, επιλέγοντας έναν λοφίσκο της Τοσκάνης με το δροσερό αεράκι να χαϊδεύει τα σταφύλια και το ηλιοβασίλεμα να πλησιάζει καθώς γευματίζουμε στο τραπέζι του οινοπαραγωγού! Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ένα wine tour ευτυχίας; Σίγουρα δεν συγκρίνεται αφού από μόνο του είναι ιδιαιτέρως ζηλευτό όμως αντιστοιχεί στην πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση μας κάνει καλό. Ακονίζει κατά πολύ τη φαντασία μας. (Τι άλλο θα βρω να γράψω για να παρηγορηθώ…)
Η κάθε φιάλη από κάθε άκρη του οινικού κόσμου χωρίς αμφιβολία μας μεταφέρει στα γευστικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του. Τα αρώματα και τις γεύσης που πηγάζουν από τα αμπέλια τους. Μας συνδέουν με το κλίμα τους και τις ιδιοσυγκρασίες των εδαφών τους. Μας ξεναγούν στα ποτάμια και τις οροσειρές τους και τέλος μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέες ποικιλίες. Μια διαδικασία που μας συνδέει με τις οινικές βαλίτσες μας χωρίς να σηκωθούμε από τον καναπέ μας. Εφευρετικότατο! Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με την παρουσία μας εκεί, σε ένα αληθινό και ζουμερό αμπελοτόπι της Γαλλίας αλλά… κάπως πρέπει να καλύψουμε το οινικό κενό των αποστάσεων!
Αν αναλογιστούμε από την άλλη το πόσες φιάλες έχουμε ανοίξει από τον ευρύτερο- παγκόσμιο αμπελώνα διαμέσου κάποιας κάβας, μπορούμε να υποστηρίξουμε με σιγουριά ότι τουλάχιστον αφομοιώσαμε κάποια χαρακτηριστικά του. Γνωριστήκαμε γευστικά εξ αποστάσεως και αποκτήσαμε όπως και να έχει μια μοναδική εμπειρία. Αυτό δεν μπορεί να μας το κλέψει και να το αμφισβητήσει κανείς!
Θεωρώ λοιπόν, ότι η καλύτερη επιλογή μέχρι να γεμίσουμε τις βαλίτσες μας για τον επόμενο οινικό προορισμό, οι πιο κοντινές αποστάσεις είναι αυτές που απέχουν από μια κάβα! Αν το σκεφτούμε καλύτερα, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε ακόμη περισσότερο.
Γι’ αυτό ας προγραμματίσουμε την επόμενη επίσκεψη μας, εκτός και αν έχουμε βγάλει κρυφά κάποιο εισιτήριο!