Τα αρωματικά χαρακτηριστικά στο ποτήρι ενός κρασιού θεωρούνται ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη δομή του. Τα αρώματα δεν γίνονται απ’ όλους αντιληπτά. Το αρωματικό στοιχείο σχετίζεται ή με την αρωματική ισχύ της εκάστοτε ποικιλίας και τους τρόπους οινοποίησής της, ή απλά επειδή ένα μέρος του οινικού κοινού δεν μπορεί εύκολα να τα εντοπίσει και να τα αντιληφθεί. Επομένως να τα ξεχωρίσει.
Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα της κάθε ποικιλίας στο κατά πόσο αναδεικνύει τα αρώματά της. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι αρωματικές και λιγότερο αρωματικές από κάποιες άλλες. Για παράδειγμα ένα Sauvignon Blanc θεωρείται αρωματική ποικιλία. Μια Μαλαγουζιά θεωρείται πιο αρωματική από την προηγούμενη που αναφέραμε. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως τα αρωματικά χαρακτηριστικά της δεύτερης διακρίνονται στο ποτήρι μας και στη μύτη μας, πιο εύκολα από της πρώτης. Τα αρώματα τα νιώθουμε πιο πλούσια και έντονα στο ποτήρι. Αυτό συμβαίνει γιατί μια Μαλαγουζιά σε σχέση μ’ ένα Sauvignon Blanc έχει πιο ανθικά αρώματα. Τι σημαίνει αυτό; Πως μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε τον λουλουδάτο χαρακτήρα της χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Απλά… το συνειδητοποιούμε.
Το Sauvignon Blanc καθώς και αυτή η ποικιλία θεωρείται αρωματική δεν έχει τα ίδια αρώματα (ακριβώς) με τη Μαλαγουζιά. Έχει πιο αυστηρό αρωματικό χαρακτήρα και μια τάση στο πιο έντονο (αυστηρό) πράσινο στοιχείο όπως το πράσινο μήλο, το γρασίδι και το αχλάδι. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως στη συγκεκριμένη ποικιλία θα λείπει το πιο τροπικό φρούτο και οποιοδήποτε άλλο ανθικό.
Ο τρόπος οινοποίησης και το έδαφος, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του σταφυλιού. Επομένως και στα χαρακτηριστικά του. Τόσο στα γευστικά όσο και στα αρωματικά. Ο εκάστοτε οινοπαραγωγός είναι αυτός που θα παίξει και τον τελικό ρόλο στην τελική ανάδειξη του κρασιού και στον τρόπο ανάδειξης των αρωματικών χαρακτηριστικών του. Σαφώς και μπορούμε να εντοπίσουμε ίδια αρωματικά χαρακτηριστικά και στις δυο αυτές ποικιλίες. Το θέμα είναι ο βαθμός και ο τρόπος που θα τα εντοπίσουμε. Η αρωματική ισχύ στο ποτήρι και η διάρκειά της, είναι σίγουρα το μεγάλο στοίχημα στην τελική αναμέτρηση.
Στη δεύτερη περίπτωση ωστόσο, σ’ αυτήν, που ένα μέρος του οινικού κόσμου δυσκολεύεται να εντοπίσει τα αρωματικά χαρακτηριστικά της οποιαδήποτε ποικιλίας στο ποτήρι δυο τινά συμβαίνουν. Ή η αρωματική ισχύ δεν είναι σε ένα επίπεδο επιτρεπτό ώστε να ξεκαθαρίζει τα αρωματικά στοιχεία ή γιατί πολύ απλά, οι μύτες, δεν έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τα αρωματικά χαρακτηριστικά του κρασιού στο ποτήρι.
Στην προκειμένη περίπτωση η λύση είναι απλή. Σίγουρα στην αρχή φαίνεται δύσκολο ως και ακατανόητο αλλά με μια ανάλογη εξάσκηση η μύτη θα συνηθίσει στα αρώματα. Οι μνήμες θα ξυπνήσουν και η αρωματική πολυπλοκότητα του κάθε κρασιού θα βοηθήσει ως έναν ικανοποιητικό βαθμό στην εύρεση των αρωματικών χαρακτηριστικών.
Η επαναληψιμότητα λοιπόν στις δοκιμές είναι αυτός ο παράγοντας που βοηθάει στην εξοικείωση μαζί τους. Για τον καθένα οι γεύσεις αλλά και τα αρώματα όπως έχουμε αναφέρει ξανά… διαφέρουν! Ωστόσο αυτό, δεν αναιρεί την κάθε προσπάθεια.
Ας το δοκιμάσουμε !