Άλλο ένα προνόμιο της γαστρονομίας είναι η καινοτομία. Τα πιάτα όταν αφήνονται ελεύθερα στις εμπνευσμένες γαστρονομικές επιλογές της φαντασίας, παγιώνουν μια γευστική δομή η οποία προς έκπληξη μας, δεν έχει τίποτα το συνηθισμένο και τίποτα που να μας θυμίζει το “πριν”. Καινοτομεί στις γεύσεις και στα αρώματα. Οι αισθήσεις μας εγκλωβίζονται δελεαστικά στο φάσμα της απόλαυσης και παράλληλα συνωμοτούν στο ηχόχρωμα της ευχαρίστησης. Ο ουρανίσκος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή, βαδίζει σε μια ισορροπημένη γευστική επίγευση και η στοματική μας κοιλότητα αισθάνεται ευτυχής, επιτυχής και πλήρης. Πράγματι εκείνη την ώρα νιώθουμε ότι κάτι έχουμε κάνει καλά.
Το κρασί με την γαστρονομία αποτελούν τα φαβορί των συνοδοιπόρων. Των καλύτερων φίλων και των πιο ταιριαστών στα γαστρονομικά παντρέματά τους. Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι το εξής: Το ένα στοιχείο να μην υπερκαλύπτει το άλλο, διατηρώντας παράλληλα την ισορροπία μεταξύ τους. Να αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του στο έπακρο. Στο Symposio restaurant bar πέτυχαν την ισορροπία των πιάτων τους τόσο στη μακρά επίγευση αλλά και στη δομή τους.
Το Merlot ktima Karipidi ήταν ο καταλληλότερος συνοδοιπόρος για ένα οινικό μονοπάτι που είχε στόχο να αναδείξει την ιδιαιτερότητά του και την καινοτομία του. Καρπάτσιο με κρούστα μανιταριών- espuma παρμεζάνας και πέρλες τρούφας, τροφοδότησαν τον ουρανίσκο με μια δόση πληρότητας και γευστικής ισοτιμίας. Τα γήινα γευστικά χαρακτηριστικά του Merlot, συμφιλιώθηκαν με την απαλή επίγευση τρούφας και μανιταριού, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που ερμηνεύεται γευστικά τουλάχιστον, μόνον και εφόσον το γευτείτε! Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με την τάρτα μανιταριών με λάδι τρούφας. Οι επιδράσεις στην στοματική κοιλότητα ήταν απαλές με μακρά επίγευση και πλούσιο στόμα. Οι γεύσεις ήταν γεμάτες, αναδεικνύοντας η μια τις γαστρονομικές αρετές της άλλης. Μια φινέτσα διακριτική που έκλεψε ωστόσο την γευστική παράσταση.
Από την άλλη, δεν αρκεστήκαμε μόνο στα γήινα και πιο βελούδινα τόσο αρωματικά αλλά και γευστικά χαρακτηριστικά. Το καλαμάρι γεμιστό σε συνδυασμό με το ταρτάρ γαρίδας και μια χωριάτικη σαλάτα ήταν άλλη μια απόδειξη πως η αλατότητα των πιάτων είναι η καλύτερη γαστρονομική φίλη με την οξύτητα του Ασύρτικου ktima Karipidi. Συνδυασμοί, όπου το κρασί έπαιξε τον ρόλο του μεσολαβητή και ρυθμιστή, μέσα σε μια γαστρονομικά ευχάριστη λιπαρή νότα στα συγκεκριμένα πιάτα, τα οποία διατήρησαν τη φινέτσα τους μέχρι την τελευταία πιρουνιά.
Ακόμη μια φορά συνειδητοποιήσαμε λοιπόν πως η ισορροπία παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στις γευστικές περιπλανήσεις μας αλλά και στην ανάδειξη των καλύτερων δυνατών στοιχείων των πιάτων. Η αίσθηση της γεύσης περιγράφεται ως ένα σημείο…
Από εκεί και πέρα… μένει να το τολμήσετε!
Symposio Restaurant Bar
Αθήνα- Απόλλωνος 22