Από την καταγεγραμμένη ιστορία των cocktails, συναντάμε αρκετά αλκοολούχα ποτά, τα οποία έχουν συνδεθεί με το σταφύλι. Διαχρονικά και εμβληματικά cocktails, απαντούν με τον δικό τους τρόπο, την σχέση που έχουν με το σταφύλι και την ανάμιξή του με αυτό, στην δημιουργία των αλκοολούχων ποτών.
Η βάση τους κυρίως είναι το κρασί αλλά και τα στέμφυλα. Κατέχουν τον ρόλο του συμπρωταγωνιστή και δεν παίρνουν συνήθως την δημοσιότητα που τους αντιστοιχεί. Κάποια κλασικά λοιπόν από τα cocktails, που έχουμε καταναλώσει ή έχουμε ακούσει σε κάποιο bar που συχνάζουμε αλλά και που έχουμε δει στα social media, ανακατεύονται με προϊόντα, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το αμπέλι και το σταφύλι.
Ένα αγαπημένο Negroni, το Manhatan ή το Dry Martini χωρίς τα αντίστοιχα vermouths, θα έμοιαζαν σαν ανάλατο φαγητό. Το Aperol Spritz, ή το Belini, δεν θα είχαν την ίδια απήχηση, εάν δεν γαργαλούσαν τον ουρανίσκο μας οι φυσαλίδες του Prosecco και της Champagne. Μάλλον το Sazerac δεν θα είχε το ίδιο κύρος, χωρίς ένα ποιοτικό Cognac και το Pisco Sour, θα έχανε την μοναδικότητά του, εάν δεν υπήρχε το ομώνυμο brandy των Άνδεων !
Δυο κόσμοι που ενώνονται για ένα καινοτόμο και γευστικό αποτέλεσμα !
Κωνσταντίνος Καραβάνας – Bartender- Bar instructor