Λίγα λόγια για το ροζέ

Πρόκειται για μια ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στα λευκά και ερυθρά κρασιά. Τα ροζέ κρασιά ορίζονται με μόνο κριτήριο το χρώμα τους.

Διαβάστε Επίσης

Μοιραστείτε το:

Το ροζέ, αποτελεί την ενδιάμεση οινική κατηγορία από τα λευκά και τα ερυθρά κρασιά. Η αλκοολική ζύμωση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες όπως γίνεται και στα λευκά κρασιά. Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης,  οι φλούδες των σταφυλιών, στις οποίες βρίσκονται και οι χρωστικές ουσίες, παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μαζί με τον σταφυλοχυμό ώστε να απορροφήσουν το χρώμα που  απαιτείται,  χωρίς όμως να οικειοποιηθούν τις ταννίνες που παραμονεύουν στην φλούδα του σταφυλιού.

Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε  απολάσπωση του γλεύκους και μηλογαλακτική ζύμωση, μια διαδικασία όπου βασίζεται καθαρά στην επιλογή του οινοπαραγωγού, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μια παραπάνω ιδιαιτερότητα στο ροζέ κρασί του. Κατά την παραγωγή ροζέ κρασιών, η εκχύλιση μπορεί να διαρκέσει από δέκα ώρες έως και μια ολόκληρη ημέρα. Τα στάδια και τα βήματα ωστόσο για την οινοποίηση του, δεν διαφέρουν και πολύ από τα  στάδια λευκής οινοποίησης ( έχοντας μόνο μερικές διαφορές στις τεχνικές και στα βήματα). Τα πρώτα στάδια που θα ακολουθήσει ο οινοπαραγωγός για την διαδικασία του ροζέ κρασιού, είναι τα εξής: σπάσιμο της ρόγας, απορραγισμός, θείωση, μεταφορά στην δεξαμενή και μικρή παραμονή με τις φλούδες, τράβηγμα του γλεύκους, μεταφορά στη δεξαμενή ζύμωσης.

Ένα ροζέ κρασί, μπορεί να παλαιώσει και να ωριμάσει ή σε ανοξείδωτη ατσάλινη δεξαμενή, είτε σε βαρέλι. Ανάλογα από την ποικιλία που προέρχεται και ποιες τεχνικές ταιριάζουν σε αυτή, ώστε να  αναδείξουν τον καλύτερο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα της. Το πέρασμα από την δεξαμενή, θα προσφέρει στο ροζέ, πιο φρέσκα αρώματα και τραγανή οξύτητα ενώ το βαρέλι θα του χαρίσει έναν χαρακτήρα στρογγυλεμένο από γεύσεις και αρώματα, πολυποίκιλο και πολυσύνθετο.

Η επιλογή για το ποιο γευστικό μονοπάτι του ροζέ θα διαλέξετε, βασίζεται στις προτιμήσεις σας στις γεύσεις και στα αρώματα!