Οινικός λαβύρινθος ως επιλογή…

Η πολύπλευρη και ποικιλόμορφη πλευρά του οίνου, αποτελεί έναν γευστικό και φωτεινό λαβύρινθο.

Διαβάστε Επίσης

Pouring red wine into the glass against rustic dark wooden background
Μοιραστείτε το:

Για πολλούς, η πληθώρα των κρασιών στο ράφι αποτελεί μια αγχωτική απειλή. Για άλλους πάλι η συγκεκριμένη οινική παλίρροια προβάλλεται ως εύκολη λύση και για άλλους αποτελεί μια οινική αναζήτηση. Το κρασί κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στα ράφια και στις επιλογές μας. Καθημερινά το βρίσκουμε μπροστά μας σε καταλόγους, σε εφημερίδες σε ηλεκτρονικά περιοδικά και σε βιτρίνες. Ωστόσο βομβαρδίζει ευχάριστα το οπτικό μας πεδίο αφού αποτελεί προϊόν απόλαυσης που γεννά την δική του πινελιά στον ουρανίσκο μας.

Θεωρείται ένα πολύπλευρο και ποικιλόμορφο προϊόν, που ο καθένας μας το έχει συνδυάσει με τις δικές του εμπειρίες, στιγμές και καταστάσεις. Γνωρίζει όμως ποιον υπηρετεί καλύτερα γευστικά και εδώ είναι όλη η ουσία. Η φωτεινή επιγραφή που οδηγεί στην έξοδο. Ένα Tokaji για παράδειγμα μπορεί να μην αρέσει σε όλους το ίδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί και την ταμπέλα ενός οίνου που πρέπει να στήσουμε στον τοίχο. Η επιλογή για το Tokaji ήταν ξεκάθαρα τυχαία!

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε πολλές φορές είναι ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε τον κάθε οίνο ξεχωριστά. Ξεχωριστά! Και αυτό είναι το πιο δίκαιο ”στιγμιότυπο” μέχρι στιγμής. Ο παρορμητισμός μας, συχνά είναι ισοπεδωτικός. Αυτό οφείλεται στο ότι κρίνουμε και συγκρίνουμε τις γεύσεις το σώμα και τα αρώματα, από διαφορετικές φαμίλιες. Όπως μας έμαθαν πως είναι αδύνατον, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε δυο διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους, έτσι συμβαίνει και στο κρασί. Η κάθε ποικιλία έχει το δικό της οικόσημο! Τη δική της αυτοκρατορία και το δικό της ανάκτορο!

Σκοπός μας είναι, να εξετάζουμε την ποικιλία αλλά και τα χαρακτηριστικά της, από το δικό της σπιτικό. Από το δικό της αμπελοτόπι. Αυτό την κάνει να ξεχωρίζει, στον οινικό λαβύρινθο που έχει συλλέξει όλες τις ετικέτες με προσοχή ο δικός του Μινώταυρος. Με την κάθε επιλογή ενός ποτηριού, είναι φρόνιμο να στοχεύουμε καθαρά και μόνο στα δικά της σημάδια. Έτσι τροχίζουμε την μνήμη μας που αυτόματα θα αποκτήσει μια παραπάνω οικειότητα με τα οινικά χαρακτηριστικά. Μαθαίνοντας παράλληλα, να ξεχωρίζει οινικές προσωπικότητες!

Κάπως έτσι ξεκινάει το οινικό ταξίδι για όλους μέσα στον λαβύρινθο. Το μυστικό, αν και θα το αναφέρουμε τώρα και θα πάψει να είναι μυστικό, είναι να κάνει ο καθένας την αρχή με τις οινικές επιλογές που τον ευχαριστούν. Και πως θα το μάθει αυτό; Δοκιμάζοντας φυσικά! Αυτή είναι η σπίθα. Αυτή είναι η συνταγή. Η υπομονή της γευσιγνωσίας. Οι επιλογές είναι πολλές.

Σαφώς και ο ουρανίσκος σου δεν θα σε προδώσει ποτέ, όταν συνδεθεί με την ποιότητα του οίνου, μα οι γεύσεις μας είναι αυτές που κρατούν την δάδα της εξόδου στην επιλογή μας.